Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi, yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırağının incelenmesinde kullanılan bir tanı yöntemidir. Bu yöntemle yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağının iç kısmı bir kamera vasıtasıyla incelenmektedir. İşlem sırasında gerekli görülürse küçük bir doku örnekleri (biyopsi) alınarak daha detaylı laboratuar incelemesi yapılabilir. Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında ortaya çıkabilen rahatsızlıkların teşhis edilmesinde en etkili tanı aracıdır.
Kimler yaptırmalıdır?
Gastroskopi yutma güçlüğü çekenler, göğüs kemiği arkasında yanma, ağızdan acı su gelmesi, midede yanma ve hazımsızlık, bazı karın ağrıları, nedeni açıklanamayan kansızlık, kilo kaybı gibi şikayetleri olanlarda yapılması gerekli bir işlemdir.
Uyutularak Endoskopi yapılabilir mi?
İsteyen hastalar endoskopi işlemi esnasında sedasyonla uyutulabilirler. Sedasyon; narkoz olmayıp hastalara uyku halini verir. Hastalar herhangi bir zorluk çekmeden bu işlemi yaptırabilirler.
Hangi hastalıklara tanı koyar?
Gasroskopi yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağının iltihabı, ülser, kanser ve keseleşme gibi rahatsızlıkları için en iyi tanı araçıdır.
Bu rahatsızlıklar toplumda oldukça yüksek sıklıkta görülmekte ve bazılarının erken saptanması tedavide önemli rol oynamaktadır.