Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın şiir finali için Bursa’da bulunan Moldovalı öğrenci apandist ameliyatı oldu. Dün gece yapılan şiir finalinde Moldova halk oyunları ekibinde gösterisini yapan Nicolai Garbuz isimli öğrencinin şiir finalini aksatmamak için ağrılarını öğretmenleri ile paylaşmadan sahneye çıktığı öğrenildi. Ağrılarına rağmen salonu dolduran binlerce Bursalıya gösterisini sunan genç, finalin hemen ardından ağrılarını öğrenen öğretmenlerinin vasıtasıyla Özel Bahar Hastanesi’ne yatırılarak ameliyat oldu.

Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılan şiir finali için Bursa’ya 36 ülkeden 123 kişilik öğrenci grubu geldi. Yoğun ilginin olduğu yarışmada Irak’tan İpek Nevzat Hagi ‘Ben Seni Görmeden Sevdim’ şiriyle dünya birincisi, Tanzanya/Zanzibar’dan Natasha Said Ali ‘Şanlı Süvari’ şiri ile ikinci ve Madagaskar’dan Harris Haoual Tovontrainy de ‘Bulmak’ şiriyle üçüncü oldu.

Yarışmada, Moldova, Arnavutluk ve Endonezya halk dansları ekipleri de birer gösteri sundu. Moldova Halk Dansları Topluğu içinde yer alan Moldova Türk Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Nicolai Garbuz’un gösterdiği fedakarlık ise herkesi duygulandırdı. Gösteri öncesi karnında ağrılar hisseden Nicolai Garbuz’un ağrılarını öğretmenlerine söylemeden sahneye çıktığı öğrenildi. Gösterinin aksamasını istemeyen fedakar öğrenci, şiir finalinin sonlarına doğru ağrıları şiddetlenince durumu öğretmenleriyle paylaştı. Öğretmeni tarafından hemen ambulansla Özel Bahar Hastanesi’ne götürülen Nocolai Garbuz’u, Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt muayene etti. Apandist olduğu tespit edilen genç gece ameliyata alındı.

Yaklaşık 40 dakika süren ameliyatın ardından Nicolai’nin sağlığına kavuştuğunu belirten Op. Dr. Ömer Kurt, hastanın bugün taburcu edileceğini söyledi. Bunun bir talihsizlik gibi göründüğünü, ama hastalığın ne zaman nerede görüleceğinin bilinmediğini vurgulayan Kurt şunları söyledi: “Nicolai’nin bir şikayeti kalmadı. Bu öğrencimiz büyük bir fedakarlık yapmış. Türkçe olimpiyatlarında bir aksaklık olmasın diye şikayetlerini öğretmenlerine söylememiş. Fedakarlık yapmış. Ama gecikmiş bir vaka değildi. Apandistin başlangıcında ameliyat yapmış olduk. Şu anda bir sıkıntısı yok. Bugün taburcu edeceğiz ama arkadaşlarına hemen katılamayacak. Yolculuğu yarın yapacak.”

Nicolai Garbuz ise akşam gösterisinden önce ağrıların başladığını, ancak oyununu oynamak istediği için öğretmenlerine söylemediğini anlattı. Oyunlardan sonra ağrılarının iyice şiddetlenmesi üzerine öğretmenlerinin kendisini ambulansa götürdüğünü ve ameliyata alındığını belirten Nicolai Garbuz, “Akşam çok güzel bir kalabalık vardı. Çok güzeldi. Bu duruma üzüldüm ama ameliyat olmam da iyi oldu. Böyle bir şey olacağını düşünmemiştim.” dedi.

Fedakar öğrencinin fedakar öğretmeni Orhan Erturan da öğrencisinin bir yıl boyunca gösteriler için hazırlandığını ve arkadaşlarını yanlız bırakmamak için sahneye çıktığını söyledi. Nicolai’nin çok büyük fedakarlık yaptığını belirten Erturan, “Oyunu oynadıktan sonra hemen hastaneye götürdük ve ameliyata alındı. Durumu şimdi çok iyi. Telaş etmesinler diye ailesine haber vermedik. Öğrencimizin durumu çok iyi.” diye konuştu